Avslöja anställningsbedrägerier: Lär dig hur du stoppar och undviker sådana bedrägerier

Money By Aparna Iyer June 10, 2024

Arbeta hemifrån. Flexibelt schema. Ingen erfarenhet behövs. Det här är några av de vanliga fraser som används vid inlägg som utgör anställningsbedrägerier.

Att söka jobb kan vara spännande, men tyvärr lockar det också till sig bedragare. Bedragare använder olika taktiker för att få uppmärksamhet. Det här är några varningsflaggor som du måste hålla utkik efter:

• Förskottsavgifter: Seriösa arbetsgivare ber dig inte att skicka pengar via tjänster för banköverföring eller förbetalda kort för leveranser, ansökningar, intervjuer eller bakgrundskontroller.
Erbjudanden som är bra för att vara sanna: Extremt höga löner med liten ansträngning eller löften om garanterade jobb kan vara varningsflaggor.
Vaga jobbeskrivningar: När du söker ett jobb på den konkurrensutsatta marknaden ska du vara misstänksam mot erbjudanden som saknar information om rollen eller företaget.

När du letar efter ett jobb ska du alltid hålla garden uppe. Följ de här tipsen på #BeFraudSmart:

  1. Skicka ALDRIG pengar för ett jobb: Om ett jobberbjudande har en prislapp ska du hålla dig borta.
  2. Kontrollera alltid: Gör efterforskningar om företaget och jobbet. Använd LinkedIn, Google eller en betrodd källa för att verifiera företagets legitimitet och kontrollera anställdas recensioner.
  3. Håll dig informerad: Det förekommer så många bedrägerier runt om i världen och då vi inte kan stoppa dem kan vi tillsammans hålla ett öga på och avslöja dem. Vi strävar efter att öka medvetenheten om bedrägeri, så att vi kan bli smartare och säkrare tillsammans.
  4. Lita på din magkänsla: Om något känns fel så är det förmodligen det. Var försiktig och var inte rädd för att avböja.
  5. Din information är din egen: Var försiktig med den information du delar. Uppge inte ditt personnummer eller bankuppgifter under ansökningsprocessen.

Håll utkik efter varningsflaggorna och hjälp andra genom att rapportera bedrägerier lokalt. Vi kan arbeta säkrare och smartare om vi gör det tillsammans.

Om någon ber dig att betala för en anställningsmöjlighet via en Western Union-penningöverföring ska du rapportera det till oss omedelbart.