Lotteri- och sweepstake-bedrägerier: Så identifierar du varningsflaggor och överlistar bedrägerierna

Global Citizen By Aparna Iyer May 27, 2024

Vi har alla fantiserat om den livsförändrande lotterivinsten, men vänta lite innan du börjar välja lyxvilla. Bedragarna älskar att rikta in sig på lotteri- och sweepstake-drömmar, så låt oss prata om hur du upptäcker falska tävlingar och håller din ekonomiska resa på rätt spår.

Vi börjar med att titta på vad lotteri- och sweepstake-bedrägerier är och vilka varningsflaggor du ska känna till.

Vad är lotteri- och sweepstake-bedrägerier?

Lotterier och utlottningstävlingar, s.k. sweepstakes, liknar varandra. Båda är tävlingar där du kan vinna ett pris, vanligtvis pengar.

Lotterier anordnas allmänt sett av statliga organisationer eller välgörenhetsorganisationer, medan sweepstakes anordnas av företag som ger vinsten till sig själva. För lotterier krävs ofta en avgift för att få delta, t.ex. att du köper en lott. Sweepstakes kan vara kostnadsfria, men kan kräva köp av varor för att du ska få delta.

Det krävs en hel del tur för båda varianterna, eftersom vinnaren väljs ut slumpmässigt i rättvisa och lagliga tävlingar.

Bedragare lurar dig att tro att du har vunnit ett stort pris i en falsk tävling. I de flesta fall ber bedragarna dig om pengar, personuppgifter och annat värdefullt material, och hävdar att det är nödvändigt för att du ska få din vinst.

Hur kan du överlista bedragarna?

Dubbelkolla, dubbelkolla, dubbelkolla. Var försiktigt, läs innan du skickar pengar eller delar några personuppgifter.

Det finns några varningstecken att hålla utkik efter för att #BeFraudSmart och bestämma om du är utsatt för ett lotteri- eller sweepstake-bedrägeri. När du får något slags meddelande om att du har vunnit ett lotteri eller en sweepstake ska du ta dig tid och läsa det noga. Det kan hjälpa dig att upptäcka varningsflaggor och skydda dig mot att bli lurad.

Viktigast av allt är att se upp för dessa varningsflaggor för lotteri- och sweepstake-bedrägerier:

Varningsflagga 1: Du har inte köpt någon lott eller anmält dig till någon tävling

För att kunna vinna ett lotteri eller en sweepstake-tävling måste du faktiskt ha anmält dig! Legitima lotterier och sweepstakes berättar öppet om alla villkor för att vinna priset. När du köper en lott måste du vanligtvis också kontrollera lokala rapporter om vilka nummer som vann, eftersom lotteriarrangören inte kontaktar dig.

Normalt ger du inte lottförsäljarna din e-postadress eller några andra kontaktuppgifter. Om du deltar i en sweepstake kommer du troligen komma ihåg om du har gjort det. Om du får ett direktadresserat e-postmeddelande eller brev om ett internationellt lotteri från ett land du inte har besökt är det ett säkert tecken på bedrägeri.

Varningsflagga 2: Krav på betalning i förväg för att få ut vinsten

En av de vanligaste varningsflaggorna för lotteribedrägerier är när bedragaren säger att du måste betala något slags avgift för att de ska lämna ut vinsten. De kan säga att det är en skatt, en tullavgift, en frakt- eller servicekostnad eller en ospecificerad hanteringsavgift. I många fall ber de dig att betala avgiften genom en penningöverföring, via en penningöverföringstjänst som Western Union, en Bitcoin-automat eller med förbetalda present- eller betalkort.

Legitima sweepstakes och lotterier ber dig inte om pengar för att få vinsten. De ber dig inte heller att skicka pengar med överföringsmetoder avsedda för personer som känner varandra väl. Med Western Union och andra penningöverföringstjänster kan människor skicka pengar snabbt och enkelt till andra som de känner och litar på. Skatter för legitima sweepstake-vinster dras normalt från vinsten. Du behöver inte skicka en avgift i förväg för att vinna en legitim tävling.

Varningsflagga 3: Allmän information används

När du anmäler dig till en sweepstake-tävling anger du vanligtvis ditt fullständiga namn, din postadress, din e-postadress och ditt telefonnummer. Om du i e-postmeddelandet kallas ”herr”, ”fru” eller något annat som inte är ditt namn ska du se upp! En legitim sweepstake som du deltar i känner till vem du är.

Om de dessutom säger sig vara från ett stort lotteri, en statlig organisation eller ett företag men använder sig av en gratis e-posttjänst är det ett tecken på bedrägeri.

Varningsflagga 4: Oombedda eller tvivelaktiga checkar skickade till dig

Om du får en oombedd eller tvivelaktig check i brevlådan, särskilt på en stor summa pengar, ska du vara försiktig. Många legitima lotterier eller sweepstakes betalar ut via check, men du har normalt sett officiell kontakt med ett företag eller en organisation innan du får en check. Brottslingar som använder falska checkar ber dig ofta att skicka en betydande summa pengar från checken till en tredje part efter insättning. Återigen kan bedragaren hävda att detta är någon slags skatt eller avgift.

Men checken är falsk. Kom ihåg att bara för att banken tar emot checken och du får ut pengar betyder det inte att checken har täckning! Det kan ta 10–14 dagar innan en check går igenom, och när checken saknar täckning försvinner checkbeloppet från dig och pengarna du har skickat till bedragaren eller deras ombud är borta.

Varningsflagga 5: Ger en falsk känsla att det är brådskande

Bedragare vill inte att du ska få tid att tänka över deras erbjudanden och hinna avgöra om de är verkliga eller bedrägliga. Riktiga lotterier eller sweepstakes väntar tills du gör anspråk på din vinst. Om det finns ett slutdatum för att hämta ut vinsten anges det öppet i tävlingsmaterialet. I många fall har deltagarna flera månader eller ett år på sig att hämta ut en lotterivinst. Men bedragare kräver att du snabbt lämnar ut personlig information eller identifikation, som en kopia av ditt pass eller dina kreditkortsuppgifter, ofta i ett osäkert e-postmeddelande eller någon annat oskyddat meddelande. De uppmanar dig att snabbt skicka dem en penningöverföring eller gå till en kryptovalutaautomat för att skicka pengar till dem.

Lotteriarrangörer och sweepstake-företag kräver ingen betalning alls och skulle aldrig be dig att göra en penningöverföring till dem. Det här är ett knep för att pressa dig att ge bedragarna vad de vill ha utan att du ska få tid att fundera över legitimiteten för det lotteri eller den sweepstake de marknadsför.

Många lotteribedrägerier kommer via e-post eller brev, men bedragare använder flera olika taktiker för att nå dig. Här är de sju vanligaste typerna av kontakt som används vid sweepstake-bedrägerier.

 

1. Nätfiske via e-post

Med den här metoden får du ett oombett e-postmeddelande om att du har vunnit lotteriet. Vanligtvis utger sig e-postmeddelandet att komma från en statlig organisation, ett välkänt företag eller en sweepstake-arrangör. Ett falskt namn kan användas, som ”Nationella lotteriet”.

2. Brev

Vissa bedragare skickar fysiska brev hem till dig, med falska logotyper och signaturer, för att det ska se mer legitimt ut än e-postmeddelanden. De innehåller ibland även en mycket realistisk, men falsk check.

3. Meddelanden på sociala medier

Bedragare kan skicka direktmeddelanden till dig på Facebook, X, Instagram, TikTok eller andra sociala medier. De kan svara på inlägg på YouTube, där de utger sig för att vara kreatörer och berättar att du har vunnit ett pris. De försöker återigen snabbt att driva samtalet mot krav på pengar eller personliga ekonomiska uppgifter.

4. Falska profiler på sociala medier

Bedragare kan också skapa falska profiler eller hacka legitima profiler på stora sociala medier, videoplattformar och liknande webbplatser för att efterlikna verkliga lotterier eller sweepstake-tävlingar. De kan imitera innehållskreatörer som delar ut prisvinster. Se upp för profiler som plötsligt publicerar annorlunda innehåll eller har ett mycket mindre antal följare än den legitima webbplatsen.

5. Telefonsamtal

Telefonsamtal är fortfarande bland de vanligaste verktygen som används av bedragare. Du kan få ett samtal från någon som säger sig representera ett lotteri eller en sweepstake. De kräver att du snabbt skickar dem pengar, köper presentkort eller går till en Bitcoin-automat för att skicka dem en avgift för att du ska få ut vinsten. De försöker hålla dig kvar i telefon, hindra dig från att prata med familjemedlemmar eller anställda på banken och kräva att du agerar direkt. Legitima lotteriorganisationer tillåter alltid att du ringer upp dem senare.

6. Sms, text- eller WhatsApp-meddelanden

Du kan få sms eller WhatsApp-meddelanden från bedragare som hävdar att du har vunnit ett lotteri och måste fylla i ett formulär på en webbplats. I de flesta fall är det en falsk nätfiskewebbplats där de försöker få tag på personuppgifter från dig. Eftersom en sådan webbplats imiterar en verklig webbplats kan du bli ombedd om dina inloggningsuppgifter och lösenord till e-post och sociala medier, eller uppgifter till din internetbank eller ditt PayPal-konto.

7. Popup-annonser på webbplatser

Var försiktig med bedrägliga annonser som kan ha tagit sig in i ett annonsnätverk och dirigera om dig till en nätfiskewebbplats. Andra webbplatser kan ha skapats och anger att du har ”vunnit ett pris” när du besöker webbplatsen, för att sedan be dig om pengar, ett köp eller personuppgifter. Du vinner aldrig en sweepstake-tävling genom en popup-annons.

Kom ihåg att ALDRIG göra några penningöverföringar till någon du inte känner eller har träffat personligen. Det här är några av de vanligaste varningstecknen på lotteribedrägerier och de kontaktmetoder som oftast används av sweepstake-bedragare.

Läs mer om olika typer av bedrägerier och hur du undviker dem.

Kontakta Western Unions bedrägerilinje för ditt land på vår webbplats eller besök ditt lokala Western Union-kontor för att anmäla ett bedrägeri. Låt oss bli smartare och säkrare tillsammans.