Vi vill alla hjälpa människor i nöd. Men med så många välgörenhetsorganisationer som det finns kan det vara svårt att veta om din donation kommer till rätt mottagare. Håll utkik efter falska icke-statliga organisationer och bedragare som utger sig för att vara socialarbetare eller välgörenhetsidkare.
När naturkatastroferna blir fler kan man omges av hjälpfonder för offer eller skräppost med snyfthistorier om humanitär hjälp. Att hjälpa andra borde dock inte innebära att man blir lurad. Därför måste vi lära oss att avslöja orättfärdiga insamlingar.
Låt oss förhindra att bedragare drar nytta av vår goda vilja och avslöja dem i god tid. Nedan anges några vanliga varningstecken för välgörenhetsbedrägerier:
- Taktiker för att få dig ur balans – du får ett oväntat samtal i vilket du uppmanas att skicka en donation omedelbart. De kan be dig att överföra pengar via en penningöverföringstjänst som Western Union. Med legitima välgörenhetsorganisationer kan du donera när du vill och på ditt eget sätt.
- Fula knep – du får ett tackmeddelande från en välgörenhetsorganisation fast du inte har donerat till dem. I sin kommunikation gör de falska, vaga påståenden. Den här typen av knep har alltid en del som spelar på våra känslor.
- Bevis på donation – ideella organisationer är ålagda att utfärda donationskvitton, så det är ett varningstecken om du inte får ett kvitto eller om rätt uppgifter saknas, t.ex. organisationens namn.
- Garanterad avkastning – välgörenhetsorganisationer agerar för att hjälpa andra, inte för att göra dig rik. Om någon utlovar en osannolik avkastning på din donation är det definitivt fråga om ett bedrägeri.
Nu ska vi titta närmare på hur du förhindrar välgörenhetsbedrägerier. Här är några tips på hur du kan slå bedragarna med deras egna vapen:
Lär dig att agera rätt:
- Ge gåvor endast till välrenommerade organisationer och undvik falska sådana med liknande namn.
- Lämna inte ut personuppgifter som bankkontonummer. Använd en check eller ett kreditkort för bättre säkerhet (och enklare återbetalning om något går fel).
- Be alltid om licenser, registerutdrag och liknande verifieringsdokument.
- Lär dig att agera rätt innan du öppnar plånboken. Kontrollera webbplats, telefonnummer och postadress. Läs recensioner online och prata med vänner och familj innan du ger pengar. Ställ frågor om hur dina pengar ska användas och hur mycket pengar som faktiskt går till välgörenhet och hur mycket som går till administration.
- Se till att organisationens webbplats är säker när du betalar online. Leta efter https/ i början på webbadressen. Om ett ”s” saknas kanske den inte är säker. Öppna inte slumpmässiga betalningslänkar eller e-postbilagor, även om de verkar bekanta.
Kom ihåg att du kommer långt med lite efterforskning. Du kan se till att din generositet gör stor skillnad genom att undvika alla välgörenhetsbedrägerier.
Mer information om andra typer av bedrägerier och hur du rapporterar dessa finns på vår sida Medvetenhet om bedrägeri.