Säg bon voyage till bedrägerier: Tolv resetips

Go Global By Western Union August 1, 2024

Har du någonsin fått sms, samtal eller e-postmeddelanden med löften om kostnadsfria eller billiga semestrar till populära turistmål? Se upp så att du inte faller offer för resebedrägeri. Risken finns att du åker på dolda avgifter – om det finns några biljetter överhuvudtaget.

Resebedrägeri åsyftar missvisande information och olagliga metoder inom rese- och turistbranschen. Det är nu enklare än någonsin att boka resor och nätbedrägerier blir allt vanligare. Oavsett om det rör sig om bluffresebyråer eller falska webbplatser är det viktigt att kunna identifiera, förhindra och anmäla dessa bedrägerier.

Bedragarna tar inte semester. Innan du packar väskorna råder vi dig att kolla in följande fyra vanliga resebedrägerier:

Digitala bedrägerier: Falska webbplatser, appar och annonser

Bedragare skapar falska resewebbplatser eller annonser på riktiga webbplatser och marknadsför ”kostnadsfria” semesterpaket, hotellbokningar och flygbiljetter.

Klonade reseappar blir allt vanligare. De här bedrägliga varianterna är väldigt lika populära appar som TripAdvisor eller Airbnb, men de stjäl och använder din personliga information.

Bluffbyråer: För bra för att vara sant

Falska resebyråer kan erbjuda ”exklusiva deals” till ovanligt låga priser och du uppmanas att boka snabbt. Dessa ombud kan också erbjuda hjälp med att uppdatera eller påskynda pass och visum.

Passa dig för dessa resebyråer online även om du har bråttom. Förnyelse eller utfärdande av dessa dokument ska alltid ske på den lokala passexpeditionen eller lämpligt visumcenter.

Nätfiske: Undvik att hamna på kroken

Bedragare kan hacka din dator eller telefon med hjälp av okända länkar och bilagor. Sedan använder de dina personuppgifter för att boka flyg, hotellvistelser eller använda förmånspoäng i ditt namn.

Valutaväxling:  Äkta eller kopia?

Vissa växlingsombud kan ta ut extra avgifter, särskilt på populära turistställen. Bedragare kan också utge sig för att vara växlingsombud och stjäla dina pengar genom att växla dem mot förfalskade sedlar som ser ut som originalsedlar.

Semestern är en tid då vi bara vill släppa allt och njuta av ögonblicket, men det är viktigt att aldrig tumma på säkerheten. Här har du några förslag på saker du kan göra både innan och under resan för att njuta till max samtidigt som du håller hårt i plånboken:

Förberedelser inför resan

✓ Kolla recensioner: Du bör alltid kontrollera att en webbplats eller app är tillförlitlig genom att kolla recensionerna på Google och sociala medier.
Undvik dolda kostnader: Betala aldrig i förskott för ytterligare tjänster innan du fått bokningsbekräftelsen. Om någon tjänst är onödig eller överflödig är det bara att neka den, även om den påstås vara kostnadsfri.
Be om verifieringsdokument: Alla legitima resebyråer har en e-postadress, ett telefonnummer och en fysisk adress. Om de inte har dessa tre kan det vara något lurt. Be resebyrån om korrekta uppgifter, registreringsdokument och verifiering innan du genomför betalningen.
Skicka aldrig pengar: Bedragare kan pressa dig att snabbt överföra pengar under förevändning att uppgradera flygstolarna eller boka lyxrum till lägre pris.
Kreditkort och valutaväxling: Kreditkort är att föredra framför betalkort eftersom de är säkrare. Växla alltid pengar i hemlandet för att undvika högre avgifter. Vid osäkerhet är det alltid bäst att gå till banken eftersom de är mer tillförlitliga än privata ombud.
Teckna reseförsäkring: Skaffa en heltäckande reseförsäkring som täcker dina sjukvårdskostnader, förlorat bagage, avbokningsavgifter och förseningar. Ha försäkringsdokumenten och försäkringsgivarens kontaktinformation nära till hands.
Skaffa en reseguide: Gör alltid noggranna efterforskningar om landet du reser till. Det kan även finnas landsspecifika reseguider som listar de vanligaste bedrägerierna.
Håll andra uppdaterade: Kontakta banken innan avresa och informera dem om vilka datum du är på semester, var du kommer att befinna dig samt vilket kort du kommer att använda. Se även till att dela försäkringsgivares kontaktinformation med vänner och familj om olyckan skulle vara framme.

Medvetenhet på språng

• Bankomatvarning: Använd endast bankomater på väl upplysta, trafikerade gator och säkra platser. Var noga med att inte låta någon tjuvkika när du slår in PIN-koden.
Lita på magkänslan: Oavsett om det är gatubarn eller påträngande främlingar är det bäst att lämna platsen om något känns galet.
Säker förvaring: Förvara pass, visum och andra identitetshandlingar i en midjeväska, väskans innerficka eller annan lämplig värdeförvaring. Lägg aldrig ifrån dig dina dokument på offentlig plats.
Oumbärliga prylar: Skydda dina privata data genom att alltid använda egna laddningskablar. Använd en USB-datablockerare om du behöver använda en offentlig laddningsstation. Det säkraste alternativet är att använda en powerbank för att ladda enheterna när du är på språng.

Avaktivera alternativet för dataöverföring på mobiltelefonen för att hålla dina data fortsatt säkra. Undvik även att ansluta till kostnadsfritt offentligt Wi-Fi.

Så snart du har bockat av allt detta är det bara att fokusera på att skapa nya minnen.

Vi önskar dig en fantastisk semester!