Undvik de här bedrägerierna när du shoppar online

Tips By Aparna Iyer August 13, 2024

Det kan vara roligt och praktiskt att shoppa online. Det har öppnat många dörrar, och det är ett utmärkt sätt att hitta de bästa erbjudandena när du vill köpa något. Det är inte bara bra när du shoppar, utan också när du ska sälja saker du inte längre behöver eller köper något direkt från en säljare (nytt eller begagnat).

Tyvärr är det inte alla som är ärliga. Därför är det viktigt att #BeFraudSmart när du handlar online. När det gäller onlinebedrägerier är det viktigt att hålla ett öga på små detaljer. Om du kan lära dig det kan du enkelt upptäcka, undvika och överlista bedragarna.

Du kanske undrar Hur upptäcker jag bedrägerier? Första steget är att observera att inte alla internetbedrägerier fungerar på samma sätt. För att få ut mesta möjliga av onlineshoppingen behöver du också komma ihåg att vara uppmärksam på de här varningssignalerna:

Webbplatsens design, information och priser

Några av de första varningssignalerna när du shoppar online är webbplatser som är dåligt utformade, där produktinformation upprepas eller saknas eller där priserna verkar vara för bra för att vara sanna.

När du tittar runt på en webbplats du aldrig hört talas om eller besöker för första gången är det bra att göra lite snabba efterforskningar. Gå till Google eller en betrodd sökmotor och leta efter recensioner om webbplatsen eller säljaren. Om en webbplats inte har några recensioner eller mestadels dåliga recensioner ska du ta det som ett tecken på att du bör hålla dig borta: Köp INTE något från den webbplatsen eller säljaren.

Tips! Kontrollera webbadressen. Betrodda och säkra webbplatser börjar alltid med HTTPS, inte bara HTTP.

Ovanliga betalningsmetoder

När du är på väg att göra ett köp online ska du ALLTID kontrollera vilka betalningsmetoder som används av webbplatsen eller säljaren du köper från. Om det är en misstänkt eller okänd betalningsgateway ska du inte använda den för betalning.

Ett vanligt bedrägeriscenario är när en ”köpare” betalar för en produkt med en falsk check med ett högra värde än säljarens försäljningspris. Sedan ber ”köparen” säljaren att betala mellanskillnaden via en banköverföring. Tyvärr studsar inte den falska checken förrän efter att ”köparen” har hämtat ut det överförda beloppet.

Ett annat scenario är när en ”säljare” inte accepterar kreditkort eller checkar, utan bara penningöverföringar. Vissa ”säljare” uppmanar också köpare att betala omedelbart. Vid sådana scenarier bör du tänka dig för en extra gång innan du betalar. Det här är nämligen bara några vanliga sätt att lura av dig dina surt förvärvade slantar.

Tips! Ange ALDRIG dina personuppgifter i ett formulär eller på en webbplats som inte har stöd för säkra överföringsmetoder. Kontrollera ALLTID kvittot när du betalar för en produkt.

Bedragare finns överallt, men du kan skydda dina pengar genom att följa de här #BeFraudSmart-tipsen för att överlista dem både online och offline:

  1. Aktivera tvåfaktorsautentisering för dina konton. På så sätt blir det svårare för bedragare att komma åt dina personuppgifter.
  2. Skydda dina personliga och privata uppgifter.
  3. Skicka ALDRIG pengar till en person du inte har träffat personligen.
  4. Undvik att klicka på popup-annonser. De kan ibland leda till misstänkta webbplatser.
  5. Logga ut från konton när du använder delade eller offentliga datorer.
  6. Dubbelkolla länkar innan du klickar på dem. Du kan hålla muspekaren över en länk för att se hela webbadressen.

Fortsätt vara vaksam så kan du fortsätta shoppa online var du än befinner dig!